Gyurmavilág Gold gyurma csomag - 3 évig cserélhető részletek a honlapon!

Mit fejleszt a gyurmázás?​

Hogyan és mikor kell gyurmát vásárolni? Mire figyeljünk?
Minden szülő látja gyermekén mikor érkezik meg abba a korba amikor az alkotás vágya növekszik és szinte kielégíthetetlen. Ekkor töretlenül szeret rajzolni, pakolni, homokozni és minden olyan tevékenységet folytatni, amely segíti Őt a fejlődésben és Önkifejezésben. (Természetesen minden alkotása esetén a szülei "dicséretét" is kiérdemli és ez is motiválja, hiszen ki nem szereti ha gyermeke büszkén mutat egy rajzot.)  Mindezt úgy, hogy a gyermek nem is tud róla, hogy folyamatosan fejleszti saját kompetenciáit.
Gyurmánkat kifejezetten játékra terveztük és hogy minél tovább tudják élvezni a gyerekek a gyurmázást és termékünket csere opcióval is megvásárolhatod! 

Egyszerű, a gyerekek imádják, ezért a gyurma az egyik legjobb játék.

Ez az a játék, ami kivétel nélkül mindenkinek, aki a kezébe veszi ad valami pluszt. Ha semmi mást nem, akkor is megnyugtat, stresszt vezet le pusztán az, ha terv és cél nélkül csak úgy gyúrkodja, nyomkodja valaki.

A gyurma a feszültséget is levezeti!

Már óvodás korban is akadnak olyan helyzetek, amelyek a gyerekek számára kellemetlenek, feszültséget okoznak. Főleg azoknál a gyerekeknél, akik nem is szeretnek oviba járni. Igaz ez az iskolásokra is, kiváltképp az alsó tagozatban. A gyurmázás tereli a gondolatokat, megnyugtatja a gyerekeket, felszabadultan engedhetik el fantáziájukat. Vannak gyerekek, akik meg is nyílnak közben, s elmondják, eljátsszák problémáikat, csak tudnunk kell olvasni a sorok között.

Mit fejleszt a gyurmázás?​

Lássuk csak, milyen elképesztő hatása van annak, ha gyermekünk a gyurmázással csillapítja kreatív alkotási vágyát.

1. A gyurmázás fejleszti a megfigyelőképességet. A gyerekek megfigyeléssel sajátítják el a szülőktől vagy a nagyobb tesóktól a különböző technikákat (gömbölyítés, sodrás), amik a gyurmázás során szükségesek. A megfigyelőképességük fejlődik továbbá attól, ha különböző könyvekben lévő állatokat, alakzatokat szeretnének elkészíteni, hiszen nem mindegy, ha a kis cirmos inkább hasonlít egy oroszlánhoz. Folyamatos gyakorlással könnyedén elsajátítható ez a képesség, és egyre jobban fognak hasonlítani az alkotások a látottakhoz, elképzeltekhez.

2. A gyurmázás fejleszti a memóriát. Bizony-bizony, nem árt a jó memória, ha emlékezetből alkotnak meg valamit a gyerekek. Emlékezni kell a kép részleteire, a télapó összes elemének színére, a nyuszi füleinek hosszára, a gomba alakjára. A gyurmázás ebben garantáltan fejleszti a kicsiket.

3. A gyurmázás fejleszti a kreativitást. A képzelőerő és fantázia folyamatos igénybevétele miatt egyre merészebb és összetettebb dolgokat álmodnak meg a gyerkőcök, amiket megpróbálnak kivitelezni is. Akárcsak a rajzolásnál, sokszor jobb, ha itt sem korlátoljuk be őket, így szárnyalhat igazán a kreativitásuk, és így fognak ötletes, egyedi készítményeket alkotni.

4. A gyurmázás fejleszti a kézügyességet. Nem titok, hogy az aprólékos alkotások bizony próbára teszik - és idővel fejlesztik - a gyerekek kézügyességét. A finom mozdulatok egyre könnyedebben mennek majd, és egyre jobban fog hasonlítani az elkészült állatka, épület vagy bármilyen alkotás a valódira. Nem utolsó sorban a finommotorikus mozgások fejlettsége az iskolaérettség egyik alapfeltétele, ezért fontos az ezzel való foglalkozás már óvodás korban is.

5. A gyurmázás fejleszti a szem-kéz koordinációt. A szemmel való érzékelés és a kézmozgás összehangolása nagyon fontos feladat a gyermekek fejlődésében. Ez az alapvető készség előfeltétele többek között az írásnak és az olvasásnak is, hiszen a gyermek akkor tud például két vonal között írni, ha szemével követni tudja a keze útját, mégis közben a leírt szöveget nézi. Izgalmas és elengedhetetlen a szem-kéz koordináció megfelelő fejlődése, erre pedig a gyurmázás remek lehetőséget biztosít.

6. A gyurmázás elősegíti a színek megismerését. Már egészen kicsi gyerekeknek segíthet a színek és árnyalatok neveinek megtanulásában, a színkeverésben, és a beazonosításukban. A gyerekek könnyebben tanulnak játék közben, egyszerűbben megjegyzik, hogy a gomba kalapja piros, a malac rózsaszín, vagy a kígyó zöld színű, ha ők maguk is megalkotják ezeket.

7. A gyurmázás elősegíti a formák megismerését, fejleszti a térbeli alkotást. Míg a rajzolás csak síkban kivitelezhető, addig a gyurma teljesen új kaput nyit meg: a térbeli formák és alakzatok megismerését könnyíti. Elkészítésük során könnyebben megtanulják a gyerekek a gömb, henger, vagy a téglatest megnevezését, és ezekkel a hagyományos formákkal sok újdonságot csempészhetnek alkotásaikba.

8. A gyurmázás erősíti az izmokat, ám ez nagyban függ a gyurma minőségétől is. A gyurmázás során az alkar, az ujjak, és a csukló izmai nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint bármilyen más alkotó- vagy építőjáték alkalmával. A keményebb gyurmák nagyobb erőkifejtést igényelnek, ám a különböző eszközök használata (nyújtófa, kiszúró, mintanyomó) is erősítik a gyerkőcök izmait.

Kell ennél több?